Какво представлява хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ)?


Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е състояние, при което бъбреците губят способността си да функционират ефективно, а това води до натрупване на отпадъчни продукти на обмяната на веществата в кръвта.

Какви са причините за развитие на ХБЗ?
Причините за ХБЗ могат да бъдат множество, като най-честите са захарният диабет и високото кръвно налягане (артериална хипертония). Други фактори, които могат да допринесат за развитието на ХБЗ, включват хронични гломерулонефрити, системен лупус еритематодес, хронични инфекции, обструктивна уропатия, автозомно доминантна бъбречна поликистозна болест и др.

Какви са симптомите на ХБЗ?
Симптомите на ХБЗ често остават незабелязани в началните етапи на заболяването, тъй като бъбреците могат да поддържат основните си функции дори когато са сериозно увредени. Въпреки това, с прогресията на заболяването, могат да се появят следните симптоми:

 • умора;
 • оток (особено по долните крайници, глезените и около очите);
 • често уриниране;
 • нощно уриниране;
 • високо кръвно налягане;
 • кожни обриви и сърбеж;
 • загуба на апетит;
 • мускулни крампи.

Какво включва лечението на ХБЗ?
Лечението включва контрол на кръвното налягане, промени в начина на живот като отказване от тютюнопушене, здравословно хранене, увеличаване на физическата активност, корекция на анемията, отстраняване на нарушенията в калциево-фосфорната обмяна, превенция на остеопорозата, корекция на метаболитната ацидоза и др. В по-късните стадии на ХБЗ, когато консервативното лечение е изчерпило своите възможности, се прилага бъбречно-заместителна терапия – хемодиализа, перитонеална диализа или трансплантация на бъбрек.

Какво е значението на профилактиката на ХБЗ?
Профилактиката и скринингът на хроничното бъбречно заболяване са от изключително значение за предотвратяване на прогресията на заболяването и за намаляване на свързаните с него здравни рискове и усложнения. Ефективната профилактика може значително да подобри качеството на живот на засегнатите индивиди и да отложи максимално във времето необходимостта от скъпоструващи лечения като диализа или трансплантация на бъбрек в по-късните стадии на болестта.

Какво включва профилактиката на ХБЗ?
Профилактиката на ХБЗ включва редица мерки, насочени към намаляване на рисковите фактори и поддържане на здравословен начин на живот:

 • Контрол на кръвното налягане: Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за
  развитието на ХБЗ. Редовният мониторинг и поддържане на кръвното налягане в нормални
  граници може значително да намали риска от увреждане на бъбреците.
 • Контрол на захарния диабет: Ефективният контрол на кръвната захар може да предотврати
  или забави увреждането на бъбреците.
 • Здравословно хранене: Препоръчителна е балансираната диета, богата на плодове,
  зеленчуци, с ниско съдържание на наситени мазнини, протеини и сол.
 • Ограничаване на употребата на токсични за бъбреците медикаменти: Нестероидните
  противовъзпалителни средства (НСПВС) и аналгетиците са често използвани обезболяващи
  средства, но дълготрайната им употреба може да увреди бъбреците. Съществуват групи
  антибиотици (например Гентамицин, Амикацин), които също при неправилно дозиране са
  нефротоксични.
 • Редовни физически упражнения: Физическата активност подпомага контрола на кръвното
  налягане и кръвната захар.
 • Отказ от тютюнопушене: Тютюнопушенето може да ускори увреждането на бъбреците.
  Какво представлява скринингът на рисковите групи?
  Ранното откриване на ХБЗ чрез скрининг при рисковите групи е от голямо значение за
  предотвратяване на прогресията на заболяването. Тук се включват индивиди със захарен диабет,
  високо кръвно налягане, автоимунни заболявания, хронични пикочни инфекции, семейна история
  на бъбречни заболявания и др.
  Какви изследвания могат да се използват за скрининг на ХБЗ?
 • Изследване на бъбречната функция: Тестове като измерване на нивата на креатинин в
  кръвта и оценка на скоростта на гломерулна филтрация (eGFR) могат да дадат информация за
  функционирането на бъбреците.
 • Уринен анализ: Търсенето на протеинурия (наличието на аномални количества протеин в
  урината) е важен компонент на скрининга за ХБЗ, тъй като това може да бъде ранен признак на
  бъбречно увреждане.

Чрез прилагането на ефективни стратегии за профилактика и редовен скрининг може значително да се намали честотата на ХБЗ и да се подобри здравето на обществото.

Какво представлява бъбречно-каменната болест (нефролитиаза)?


Бъбречно-каменната болест (нефролитиаза), е заболяване, при което в бъбреците се образуват твърди отлагания, наречени бъбречни камъни. Тези камъни могат да варират по размер – от много малки, почти невидими частици, до големи камъни, които блокират уринарния тракт.

Бъбречните камъни обикновено се състоят от калциеви соли, но могат да бъдат съставени и от други вещества като урат, струвит или цистин. Образуването на камъни е сложен процес, който може да бъде предизвикан от редица фактори, включително генетични аномалии, дехидратация, определени диетични навици, други заболявания или определени лекарства.

Симптоми
Симптомите на бъбречно-каменната болест могат да варират значително. Някои хора може да не изпитват никакви симптоми, докато при други камъните могат да предизвикат интензивна болка, наричана бъбречна колика, която обикновено се усеща в страничната част на тялото или в гърба, под ребрата. Други симптоми включват кръв в урината, гадене и повръщане, чести уринирания и инфекции на пикочните пътища.

Лечение
Лечението на бъбречно-каменната болест зависи от размера и вида на камъните, както и от симптомите. Малки камъни често могат да бъдат изхвърлени естествено с повишена хидратация и лекарства за облекчаване на болката. По-големите камъни може да изискват медицинска интервенция, като литотрипсия – процедура, която използва ударни вълни за разбиване на камъните на по-малки частици, които могат да бъдат изхвърлени естествено, или ендоскопска хирургия за премахване на камъните.

Превенция
Превенцията на бъбречно-каменната болест включва поддържане на адекватна хидратация, ограничаване на приема на храни, богати на оксалати и калций (в зависимост от типа на камъните), както и поддържане на здравословен начин на живот с редовни упражнения и балансирана диета. Метафилактиката на бъбречно-каменната болест е комплекс от мерки, насочени към предотвратяване на повторното образуване на камъни в бъбреците и уретерите след тяхното първично отстраняване или самостоятелно изхвърляне. Тя е от съществено значение, тъй като рецидивите при бъбречно-каменна болест са високи, като достигат до 50% в рамките на пет години след първичния епизод. Ефективната метафилактика може значително да намали риска от повторно образуване на камъни, да подобри качеството на живот на пациентите и да намали необходимостта от повторни медицински интервенции и свързаните с тях разходи. Основни аспекти на метафилактиката:

Метафилактиката на бъбречно-каменната болест е комплекс от мерки, насочени към предотвратяване на повторното образуване на камъни в бъбреците и уретерите след тяхното първично отстраняване или самостоятелно изхвърляне. Тя е от съществено значение, тъй като рецидивите при бъбречно-каменна болест са високи, като достигат до 50% в рамките на пет години след първичния епизод. Ефективната метафилактика може значително да намали риска от повторно образуване на камъни, да подобри качеството на живот на пациентите и да намали необходимостта от повторни медицински интервенции и свързаните с тях разходи. Основни аспекти на метафилактиката:

Хидратация
Поддържането на адекватен прием на течности е основен компонент на метафилактиката, като се препоръчва консумацията на поне 2-2.5 литра течности на ден. Целта е да се увеличи диурезата и да се намали концентрацията на кристалообразуващи вещества в урината.

Диетични промени
Промените в диетата зависят от типа на камъните, но общи препоръки включват ограничаване на консумацията на храни, богати на оксалати (като спанак и бадеми) при оксалатни камъни, намаляване на приема на сол и животински протеини, както и увеличаване на консумацията на храни, богати на цитрати (като лимони и портокали), които могат да помогнат за предотвратяване на камънообразуването.

Медикаментозна терапия
В зависимост от химичния състав на камъните и индивидуалните рискови фактори на пациента, може да се наложи прилагането на специфични медикаменти. Това може да включва алкализиращи агенти за увеличаване на уринния pH, медикаменти за намаляване на уринната екскреция на калций или оксалат и др.

Редовни медицински прегледи и мониторинг
Редовните прегледи и уринни анализи са важни за ранното откриване на потенциални проблеми и адаптиране на метафилактичните мерки
според индивидуалните нужди на пациента.

Метафилактиката на бъбречно-каменната болест е интегрална част от управлението на това заболяване, като цели не само да намали честотата на рецидивите, но и да подобри общотоблагосъстояние на засегнатите лица. Персонализираният подход, вземащ предвид спецификитена всеки отделен случай, е от решаващо значение за успеха на метафилактичните стратегии.